ΠΙΣΚΟΚΕΦΑΛΟ TV

Πισκοκέφαλο  tv  XORHGOS 

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ



Το Πισκοκέφαλο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα χωριά του Δήμου Σητείας. Βρίσκετε στο 3ο χιλ. του δρόμου που ενώνει την Σητεία με την Ιεράπετρα. Ανήκε στο φέουδο της Ενετοκρητικής οικογένειας των Κορνάρων από την οποία προέρχεται ο ποιητής του Ερωτόκριτου Βιτσέντζος Κορνάρος. Το σπίτι και ο νερόμυλος των Κορνάρων έχουν αναστηλωθεί και προορίζονται για τη δημιουργία μουσείου του Βιτσέντζου Κορνάρου.. Στην οικογένεια ανήκε και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (μέσα στο χωριό) που φέρει το οικόσημο τους.
Στα Βόρεια του χωριού κοντά στο λόφο Κατρίνια ανασκάφηκε αγροτικό ιερό με πλούσια ευρήματα, όπως ειδώλια εγκύων γυναικών, αγγεία, χάνδρες, ομοιώματα ανθρώπων και ζώων, κερατοφόροι σκαραβαίοι, πήλινα σπίτια κ.α. Στο δρόμο μεταξύ Σητείας-Πισκοκεφάλου ανασκάφηκε διώροφη Μινωική Έπαυλη και μπορεί κανείς και σήμερα να δει τα σωζόμενα ερείπια δωματίων, τις σκάλες, τους προστατευτικούς ογκολίθους από το ποτάμι ή τη θάλασσα κ.α. Στο κοινοτικό διαμέρισμα του Πισκοκεφάλου ανήκουν οι οικισμοί Κάτω Πισκοπή, Σκλαβεδιάκος και Μπεράτι και η περιοχή Τραπεζούντας. Μέχρι το 1971 το Πισκοκέφαλο ήταν έδρα της Τουρκικής Διοίκησης της επαρχίας Σητείας. Είναι γενέτειρα του Καπετάν Γιάννη Κοντού και του βουλευτή της Κρητικής βουλής Μ. Κολυβάκη.

Δήμος Σητείας, Νομός Λασιθίου
Τηλ.: 2843022644
MEGA XORHGOS TV 2 ΧΡΟΝΙΑ





Α
φήνοντας την Σητεία, προχωράμε νότια πρός Ιεράπετρα. Στά τρία χλμ, συναντάμε το Πισκοκέφαλο.
Αναφέρεται στην επαρχία Σητείας, το 1577 από το Fr. Barozzi, (Pisco chiefalo), από τον Καστροφύλακα (Lissochiefalo), με 442 κατ το 1583, προφανώς λανθασμένη γραφή, ή αντιγραφή, αφού, στην επόμενη σελίδα το αναφέρει σάν Piscochieffalo.
Το 1581 αναφέρεται σε συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Σητείας, Μάρκου Καλύβα, ότι ο Μαν. Μάρκ. Μαρίνος, κάτοικος χωριού Σκοπή, πουλεί και αφιερώνει της ευγενεστάτης κυρίας Ζαμπίας, αρχόντισσας του τότε ευγενή άρχοντα μισέρ Γιάκομο Κορνάρο, ένα κομμάτι περιβόλι ποτιστικό, βαλμένο στό Πισκοκέφαλο. Η αρχόντισσα Ζαμπία, μητέρα του Ανδρέα Τζάκ Κορνάρου, και του Βιτσέντζου Τζάκ Κορνάρου, του ποητή του « Ερωτόκριτου», ως αποδεικνύεται από τις έρευνες, κόρη του Zuanne De Mezzo Isabetta, σύζυγος του Giacomo Cornaro, όπως την αναφέρει στήν διαθήκη του ο γιος της Ανδρέας.
Αναφέρεται επίσης από το Βασιλικάτα, το 1630. Στην Τούρκικη απογραφή του 1671, με 8 χαράτσια,

Δήμος Σητείας, Νομός Λασιθίου
Τηλ.: 2843022644
MEGA XORHGOS TV 2 ΧΡΟΝΙΑ



στη αιγυπτιακή απογραφή του 1834, με 26 χριστιανικές και 14 τούρκικες οικογένειες.
Το 1881 αναφέρεται Πισκοκέφαλο, στο δήμο Λιμένος Σητείας, με κατ, Χριστιανούς 476, και Τούρκους 152. Στόν ίδιο δήμο αναφέρεται και το 1900, με 455 κατ. Το 1928 αποτελεί έδρα κοινότητας, με 714 κατ, το 1940 909, το 1951 856, το 1960 791, και το 1975, 725. 
Την περίοδο της Ενετοκρατίας, ήταν φέουδο της οικογένειας των Κορνάρων, που μέλη της ήταν ο Ανδρέας Ιακ. Κορνάρος, σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος, ιδρυτής της ακαδημίας των Stravaganti στο Χάντακα, και ιστορικός. Εγραψε ιστορία της Κρήτης. Αδελφός του ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ο ποιητής του Ερωτόκριτου.
Ύστερα από την ερήμωση της πόλης Σητεία, το 1538 το Πισκοκέφαλο ήταν έδρα του διοικητή της επαρχίας.
Στο Πισκοκέφαλο γεννήθηκε ο καπετάν Γιάννης Παπαδάκης, η Κοντός, ο οποίος έδρασε στήν επανάσταση του 1821. Στό Πισκοκέφαλο γεννήθηκε επίσης το 1845, όπου και πέθανε το 1918, ο Ιταλικής καταγωγής, Φραγκίσκος Λαμπίρης, ο οποίος άφησε κληροδοτήματα τόσο στην πόλη του Ηρακλείου για την ίδρυση οφθαλμιατρείου, όσο και στόν Λιμένα Σητείας, για ανέγερση νοσοκομείου.
Ο Ν. Πλάτων πιστεύει πώς στόν λόφο Κατρίνια, υπήρχε Ιερό Κορυφής, της Μεσομινωικής ΙΙΙ περιόδου. Στήν περιοχή πάντως του Πισκοκέφαλου, βρέθηκαν ειδώλια λατρευτών ανδρών, με απλό περίζωμα, και γυναικών, με περίτεχνο φόρεμα, και κόμμωση που προσφέρουν λατρεία, καθώς και διάφορα ζώδια.
 




MEGA XORHGOS TV 2 ΧΡΟΝΙΑ
Σήμερα ο επισκέπτης συναντά ένα πολύ όμορφο καθαρό χωριό, πού αξίζει τον κόπο να σταματήσει , για καφέ η ακόμη και για φαγητό καθώς υπάρχει ταβέρνα στην πλατεία του χωριού.
Αξίζει επίσης μιά βόλτα στό χωριό και τη γύρω περιοχή όπου θα έχει την ευκαιρία να δεί τον ναό της Αγίας Αννας, το εξωκκλήσι τής Παναγίας της "Τραπεζούντας",τον γειτονικό παλιό οικισμό Ζού με τήν ονομαστή πηγή και τον παλιό νερόμυλο. Ονομαστό είναι το λάδι και το κρασί πού παράγεται εδώ.
MEGA XORHGOS ΣΠΟΡ ΤV  2 ΧΡΟΝΙΑ