ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ TV

             MEGA  XORHGOS  KREOPOLEIO ZYMPRAGOS


MEGA  XORHGOS                                          ZYMPRAGOS 
 ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ                          ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ                        ΣΗΤΕΙΑΣ
                      ΝΩΠΑ ΚΡΕΑΤΑ-ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ-ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ-                                                                  ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ-
                                             ΤΗΛ 6977076189-6973006160
                                     ΒΑΛΑΝΤΗΣ & ΝΙΚΟΣ ΞΥΠΟΛΙΤΑΚΗΣ 
                                                                    ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΜΕ
Παλαίκαστρο
Το Παλαίκαστρο (Τοπική Κοινότητα Παλαικάστρου - Δημοτική Ενότητα ΙΤΑΝΟΥ) ανήκει στον δήμο ΣΗΤΕΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΣΙΘΙΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “το Παλαίκαστρον”. Έδρα του δήμου είναι η Σητεία και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Παλαίκαστρο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Παλαικάστρου, του πρώην Δήμου ΙΤΑΝΟΥ του Νομού ΛΑΣΙΘΙΟΥ.
Το Παλαίκαστρο έχει υψόμετρο 60 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 35,1951668604 και γεωγραφικό μήκος 26,2513454334. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Παλαίκαστρο θα βρείτε εδώ.
«Εκεί ήσαν κάμποι και βουνά και δάση και πηγάδια, δέντρα μ΄ αθούς και με καρπούς και δροσερά λιβάδια, μετόχια με πολλούς βοσκούς κι αρίφνητα κουράδια…» 
Βιτσέντζος Κορνάρος

Η κτηνοτροφία, που τόσο γλαφυρά αναφέρεται από το Βιτσέντζο Κορνάρο
 στο παραπάνω απόσπασμα, εμφανίστηκε στο νησί μας μαζί με τον άνθρωπο. Αναφορές στον Όμηρο αλλά και στη Μινωική εποχή πιστοποιούν πως το αρχαιότερο επάγγελμα στην Κρήτη είναι αυτό του βοσκού.







Καμιά φορά όμως οι ιστορικές αναφορές περιττεύουν, αρκεί να νιώσεις από κοντά τη στενή επικοινωνία που υπάρχει ακόμα ανάμεσα σε κάθε Κρητικό βοσκό και τα «οζά» του κοπαδιού του για να διαπιστώσεις πόσο βαθιά μέσα στον χρόνο χάνονται οι αρχές του ποιμενικού τρόπου ζωής στην Κρήτη.
Σήμερα βέβαια οι αλλαγές είναι πολλές. Αυτοκινητόδρομοι έχουν αντικαταστήσει τα κακοτράχαλα 



μονοπάτια, αγροτικά 4Χ4 έχουν αντικαταστήσει την πεζοπορία,


 κινητά τηλέφωνα έχουν σήμα ακόμη και στα «όρη», είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο να συναντήσεις ένα βοσκό να «ξωλαλεί» (=οδηγεί) το «κουράδι» (=κοπάδι) του κρατώντας τη «βέργα» (=μαγκούρα) του και τη γραφική «βούργια» (=ταγάρι) στην πλάτη με δυο- τρεις ντάκους κι ένα κομμάτι αθότυρο.

Εν τούτοις, κάθε βοσκός μέσα στην αναγκαστική μοναξιά της μάντρας, του χειμαδιού και του μητάτου, δεν αποφεύγει τη συνάντηση με την πρωτόγονη του υπόσταση. Ο πιο κοντινός σύντροφος είναι τα «ζα» του και ο τρόπος της μεταξύ τους επικοινωνίας δε διαφέρει σε τίποτα από την εποχή που, όπως λέει ο Βολτέρος: «….τα πουλιά, τα ερπετά, τα άλογα, τα μουλάρια, τα πρόβατα, τα ζώα γενικά, μιλούσαν οικεία με τους ανθρώπους πριν συνειδητοποιήσουν την υστεροβουλία τους και κλείσουν μια για πάντα το στόμα τους…»

Η επικοινωνία ανάμεσα σε βοσκό και πρόβατα, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο ο άνθρωπος καλεί και το ζωντανό ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του, είναι κάτι που πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις.
 «Ποιος λέει ότι τα πρόβατα είναι χαζά; Αυτά τα λένε μόνο όσοι δε ξέρουν, οι άσχετοι…» μας πληροφορεί ο κτηνοτρόφος Μανόλης Κεφαλογιάννης στο χειμαδιό και το σπίτι του. «Δε τηνε βάζει ο νους τ΄ ανθρώπου τη νοημοσύνη που έχουν τα πρόβατα, 


ανέ μασε βολεύει δα εμάς να βλέπομε τ΄ αντίθετο αλλάζει» εξακολούθησε και για να αποδείξει του λόγου το αληθές έσυρε μια πρωτόγονη κραυγή και δεκάδες κεφαλάκια, άσπρα, μαυρόασπρα, καφετιά, γκρίζα, με βούλες ή χωρίς, άρχισαν να ξεπροβάλλουν πίσω από δέντρα και πλαγιές και να συγκεντρώνονται δίπλα του, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα μια απόσταση ασφαλείας από τα ξένα πρόσωπα που για πρώτη φορά αντίκριζαν. 
 MEGA  XORHGOS  KREOPOLEIO  ZYMPRAGOS 
   ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ  ΖΥΜΠΡΑΓΟΣ  ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
           ΝΩΠΑ ΚΡΕΑΤΑ-ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ-ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ-  ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ-
                                             ΤΗΛ 6977076189-6973006160
                                     ΒΑΛΑΝΤΗΣ & ΝΙΚΟΣ ΞΥΠΟΛΙΤΑΚΗΣ 
                                                                    ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΜΕ

«Θωρείτε;» συνέχισε ο ποιμένας «σε καμιά άλλη φωνή δε φανερώνονται, μόνο στην εδική μου, κάντε μια πρόβα και θα δείτε ανέ σασε πλησιάσουν. Και να ΄τανε μόνο αυτό! Γνωρίζουν και το αυτοκίνητο μου, μόνο άμα κούσουν τη κόρνα μου προβέρνουν» κι ήταν όντως πραγματικότητα τα όσα έλεγε, καθώς τα ζωντανά του, σαν γνήσια «αορίσια» γιδοπρόβατα, έτρεχαν ασύλληπτα σε κάθε ανεπιθύμητη προσπάθεια χαϊδέματος από εμάς, τους άγνωστους επισκέπτες που με τη φιλοζωία τους τάρασσαν ενοχλητικά τη μακαριστή τους ησυχία.



Όλα τα επαγγέλματα
Το να με τα’ άλλο μοιάζει
Εκτός από τη βοσκική
Που έχει άλλο χάζι

Νίκος Κυριακάκης - Ευθύμης Ζαχαριουδάκης

 MEGA  XORHGOS  KREOPOLEIO  ZYMPRAGOS 
   ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ  ΖΥΜΠΡΑΓΟΣ  ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
           ΝΩΠΑ ΚΡΕΑΤΑ-ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ-ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ-  ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ-
                                             ΤΗΛ 6977076189-6973006160
                                     ΒΑΛΑΝΤΗΣ & ΝΙΚΟΣ ΞΥΠΟΛΙΤΑΚΗΣ 
                                                                    ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΜΕ
Του συντρόφου του ό Πάτροκλος κείνα πού του 'πε πιάνει.
Κι αυτός κρεατοκούτσουρο μεγάλο τότες βάνει
έκειά στη φέξη της φωθιάς, αίγας κι αρνιού την πλάτη
τιάνω 'θεκε, και γουρουνιού της πλάτης το κομμάτι,
π' ατιό το πάχος γυάλιζε, και πιάνει τα κι αρχίζει,
και βαστά ντου Αύτομέδοντας και τα χοντρομελίζει,
κατόπι σε μικρότερα κομμάτια διαμελά τα,
κι ωσάν τ' άπομορφόκοψε, στις σούβλες και περνά τα.
Κι ό Πάτροκλος ό θεϊκός φωθιά μεγάλην άφτει
κ/ ως ή φωθιά κατάκατσεν, ή φλόγα κι ασκοντάφτει... "
Όμηρου Ιλιάδα Ραψωδία I
Το οφτό κρέας ή αντικριστό, το ψήνανε παλιά μόνο στις ορεινές περιοχές και συνήθως από άντρες βοσκούς. Τους εξυπηρετούσε ο τρόπος που το ψήνανε γιατί δεν είχαν στους χώρους βοσκής μαγειρικά σκεύη. Αφού έσφαζαν το ζώο, το ξεραχίζανε και το έκαναν τέσσερα κομμάτια, τα λεγόμενα γουλίδια. Κάθε κομμάτι το περνούσαν από μία ξύλινη σούβλα από ξύλο ασφενδάμου και αλατίζανε το κρέας. Ορισμένοι βοσκοί, κάνανε τη λεγόμενη οτερμενιά.
Έβρισκαν, δηλαδή, κατάλληλες πέτρες, τις τοποθετούσανε σε σχήμα τετράγωνου και έβαζαν επάνω τις σούβλες με το κρέας. Στη μέση και σε σωστή απόσταση



 (ούτε πολύ κοντά, ούτε μακριά) έβαζαν ένα σωρό από ξερά ξύλα. Άναβαν τη φωτιά και το κρέας ψηνότανε με τη φλόγα. Το κρέας λοιπόν ήτανε αντίκρυ στη φωτιά (αντικριστό) και όχι πάνω στη φωτιά. Το αφήναν έτσι για τρία τέταρτα και ύστερα το γύριζαν από την άλλη μεριά. Το μυστικό για να γίνει το οφτό κρέας νόστιμο είναι το λίπος.

Το αντικριστό της Κρήτης που... περιγράφεται στην Ιλιάδα


Μια αυθεντική περιγραφή του υπέροχου ανωγειανού "οφτού" μας δίδει ο Σοφοκλής Χαιρέτης, παλιός βοσκός (πάντα από την έκδοση του ΚΑΠΗ),όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου Ανωγείων. "To οφτό κρέας, και αντικριστό το λένε τώρα τελευταία, το ψήνανε παλιά μόνο στο αόρι. Οι βοσκοί ή οι φυγόδικοι που ζούσανε στα βουνά. Ήτανε αντρίστικη δουλειά. Ήτανε ένας τρόπος που τσοι βόλευγε, ήτανε ανάγκη τση ζωής. Δεν είχανε τσικάλι, δεν είχανε άλλα υλικά, δεν εγίνουντονε να το ψήσουνε αλλιώς. Εσφάζανε ένα οζό, αρνί ή ρίφι.



 To ξεραχίζανε και το κάνανε τέσσερα γουλίδια (κομμάτια). To δύο γουλίδια που είναι τα πλευρά τα σκίζανε στην κουτάλα και στο λαιμό για να γίνει ισόπαχο το κρέας και να ψηθεί. 
To κάθε γουλίδι, το περνούσανε σε μια ξύλινη σούβλα,




 που τη φτιάχνανε εκείνηνα την ώρα από ξύλο ασφεντάμου, και το αλατσίζανε καλά. To κόψιμο και το σούβλισμα ήθελε τέχνη, όπως τέχνη ήθελε και η στερμενιά και το ψήσιμο. 
Ορισμένοι βοσκοί, οι πιο επιτήδειοι, κάνανε τη στερμενιά. Βρίνανε δηλ. κατάλληλες πέτρες



, τις τοποθετούσανε σε σχήμα τετράγωνου και βάνανε επάνω τσι σούβλες με το κρέας. Στη μέση και σε σωστή απόσταση (ούτε πολύ κοντά, ούτε μακριά) είχανε βάλει ένα σωρό από ξερά ξύλα. Ανάβανε τη φωτιά και το κρέας ψηνότανε με τη φλόγα.



To κρέας λοιπόν ήτανε αντίκρυ στη φωτιά (αντικριστό) και όχι πάνω στη φωτιά από την εσωτερική μεριά πρώτα. To αφιγγαμε έτσι για τρία τέταρτα περίπου τση ώρας και ύστερα το γυρίζαμε από την άλλη μεριά. To γυρίζαμε δηλαδή μια φορά.
To μυστικό για να γίνει το οφτό κρέας νόστιμο είναι το λίπος. To κρέας δηλαδή δε γίνεται οφτό αν είναι αδύνατο, πρέπει να 'ναι παχύ.
Όπως ψήνεται βλέπεις το λίπος να λιώνει σιγά-σιγά και έτσι το κρέας και νόστιμο γίνεται και υγιεινό, όπως μας-ε-λένε τώρα τελευταία." 

Η περιγραφή αυτή λίγο διαφέρει από τον τρόπο ψησίματος του κρέατος που περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, στη Ραψωδία I, Παραθέτουμε τους σχετικούς στίχους σε μετάφραση Γ. Ψυχουντάκη:


"Του συντρόφου του ό Πάτροκλος κείνα πού του 'πε πιάνει. Κι αυτός κρεατοκούτσουρο μεγάλο τότες βάνει 
Εκειά στη φέξη της φωθιάς, αίγας κι αρνιού την πλάτη 
τιάνω 'θεκε, και γουρουνιού της πλάτης το κομμάτι, 
π' ατιό το πάχος γυάλιζε, και πιάνει τα κι αρχίζει, 
και βαστά ντου Αύτομέδοντας και τα χοντρομελίζει, 
κατόπι σε μικρότερα κομμάτια διαμελά τα, 
κι ωσάν τ' άπομορφό κοψε, στις σούβλες και περνά τα. 
Κι ό Πάτροκλος ό θεϊκός φωθιά μεγάλην άφτει 
κι ως ή φωθιά κατάκατσεν, ή φλόγα κι ασκοντάφτει, 

κι αποκαταφλογόσβησε, τότες κι εκείνος παίρνει έστρωσε την καρβουνοσιά, τις σούβλες του και σέρνει 
τιάνω σια διχαλόξυλα, κι ανασηκώνοντας τις 
απ' τα διχάλια, μ' άγιον άλάτσι πασπαλά τις. 
Σάν τα 'ψησε και τ' άτιλωσε στην τάβλα και τα σιάζει, 
σ' ώρια πανέρια το ψωμίκι ό Πάτροκλος μοιράζει... 


 MEGA  XORHGOS  KREOPOLEIO  ZYMPRAGOS 
   ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ  ΖΥΜΠΡΑΓΟΣ  ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
           ΝΩΠΑ ΚΡΕΑΤΑ-ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ-ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ-  ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ-
                                             ΤΗΛ 6977076189-6973006160
                                     ΒΑΛΑΝΤΗΣ & ΝΙΚΟΣ ΞΥΠΟΛΙΤΑΚΗΣ 
                                                                    ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΜΕ

















 MEGA  XORHGOS  KREOPOLEIO  ZYMPRAGOS 
   ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ  ΖΥΜΠΡΑΓΟΣ  ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
           ΝΩΠΑ ΚΡΕΑΤΑ-ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ-ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ-  ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ-
                                             ΤΗΛ 6977076189-6973006160
                                     ΒΑΛΑΝΤΗΣ & ΝΙΚΟΣ ΞΥΠΟΛΙΤΑΚΗΣ 
                                                                    ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΜΕ

 MEGA  XORHGOS  KREOPOLEIO  ZYMPRAGOS 
   ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ  ΖΥΜΠΡΑΓΟΣ  ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
           ΝΩΠΑ ΚΡΕΑΤΑ-ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ-ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ-  ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ-
                                             ΤΗΛ 6977076189-6973006160
                                     ΒΑΛΑΝΤΗΣ & ΝΙΚΟΣ ΞΥΠΟΛΙΤΑΚΗΣ 
                                                                    ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΜΕ



Κρέατα (28)