ΣΗΤΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ


  ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ  ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ  ΣΗΤΕΙΑ ΤΗΛ 2843023059-6948400921 - fax 2843500370  
Καλώς ήρθατε

Ελπίζουμε η νέα μας ιστοσελίδα να καταστεί χρήσιμο εργαλείο για εσάς, είτε είσαστε μηχανικός, αρχιτέκτονας ή άλλος τεχνικός ή ακόμα και απλός πελάτης λιανικής.

Για ότι δεν βρείτε εδώ καλέστε μας να σας εξυπηρετήσουμε άμεσα.

Τα μάρμαρα κατατάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία των φυσικών πετρωμάτων έχονταςπερισσότερους πόρους από τον γρανίτη κατά συνέπεια διάφορα υγρά (λεμόνι, ξύδι,καφές) ενδεχομένως να προκαλέσουν φθορές πάνω στο μάρμαρο αν πέσουν και δεν καθαριστούν αμέσως.

 Το μάρμαρο σαν φυσικό υλικό και με την κατάλληλη επεξεργασία, αποτελεί πάντα δείγμα χάρης και ομορφιάς τόσο σε κλασσικά όσο καισε μοντέρνα σχέδια εφαρμογής του(δάπεδα, τοίχους, τζάκια, μπάνια, κουζίνες,πισίνες).

Οι γρανίτες, κατέχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό λόγω πλουσίων αποθεμάτων, μεγάλης χρωματικής ποικιλίας και υψηλής αντοχής στη φθορά, αποτελούν κύρια επιλογή σεμεγάλα έργα σε δημόσιους χώρους με βαριά κυκλοφορία και χρήση.
  ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ  ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ  ΣΗΤΕΙΑ ΤΗΛ 2843023059-6948400921 - fax 2843500370 Τα φυσικά πετρώματα μπορούν να κοπούν σε μεγέθη σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη.

Ο τεχνογρανίτης είναι υλικό το οποίο αποτελείται ως επί το πλείστον από χαλαζία έχοντας τα εξής χαρακτηριστικά: αντοχή σε οξέα, χάραξη, θραύση μεγάλη ευκολίαστο καθάρισμα, φυσική όψη και αισθητική, μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

 Για όλους του παραπάνω λόγους θα πρέπει πάντα να γίνεται σωστή επιλογή υλικού ανάλογα με την χρήση και σωστή τοποθέτηση αυτού προκειμένου να υπάρχει διαχρονική αντοχή.


Γρανίτες
Ο γρανίτης είναι φυσικό ηφαιστειακό πέτρωμα εξαιρετικής σκληρότητας και αντοχής, το χρώμα του οποίου εξαρτάται από τη σύστασή του. Χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και είναι το πλέον διαδεδομένο διακοσμητικό υλικό. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη έρευνα και μετρήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μαρμάρου, οι γρανίτες είναι απόλυτα ασφαλείς για εφαρμογή σε εσωτερικό χώρο (π.χ. πάγκος κουζίνας), καταρρίπτοντας έτσι το μύθο περί ραδιενέργειας.


Λεκέδες σε μάρμαρο, γρανίτη, πέτρα - Πώς αφαιρούνται

Οι λεκέδες σε διακοσμητικά πετρώματα δημιουργούνται από οργανικές και ανόργανες ουσίες που διεισδύουν στους πόρους των, συνήθως με τη δράση του νερού, όταν δεν έχει γίνει η κατάλληλη προστασία, προκαλώντας τοπικές χρωματικές αλλοιώσεις, ιδιαίτερα εμφανείς στα ανοιχτόχρωμα και ομοιογενή υλικά.

Τα μάρμαρα και τα άλλα πετρώματα, ανάλογα με τους χώρους στους οποίους έχουν τοποθετηθεί, μπορεί να λεκιάσουν από πολλές αιτίες. Για παράδειγμα, λάδια και λίπη, καφές, τσάι, κρασί, χυμοί φρούτων, σάλτσες και άλλα τρόφιμα, αν έρθουν σε επαφή με μάρμαρα χωρίς προστασία μπορούν να δημιουργήσουν λεκέδες. Επίσης, λεκέδες μπορούν να δημιουργηθούν από μπογιές και μελάνια, καλλυντικά, μεταλλικά αντικείμενα (σκουριές, άλατα χαλκού), ξύλα και φυτά, επικαθήσεις αλάτων κ.ά., καθώς και από αίτια που σχετίζονται με αστοχίες στην τοποθέτηση των τελικών προϊόντων από φυσικούς λίθους.


Γενικά, οι διάφοροι λεκέδες στα διακοσμητικά πετρώματα διακρίνονται σε:
οργανικούς ή ανόργανους,
επιφανειακούς ή βαθείς,
πρόσφατους ή παλαιούς.
Οι περισσότεροι από τους λεκέδες, κάθε είδους, μπορούν να αφαιρεθούν. Ωστόσο, η επιτυχία του εγχειρήματος, ειδικά όσον αφορά παλαιούς λεκέδες, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος του πετρώματος, το είδος κατεργασίας της επιφάνειάς του, το είδος του λεκέ, η παλαιότητά του κ.ά.
  ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ  ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ  ΣΗΤΕΙΑ ΤΗΛ 2843023059-6948400921 - fax 2843500370

Διευκρινίζεται ότι στις γυαλισμένες επιφάνειες μαρμάρων και άλλων ασβεστολιθικών πετρωμάτων, τυχόν φθορές στο γυάλισμα (θαμπάδες), από μια ουσία που δημιούργησε λεκέ, δεν αποκαθίστανται με τις τεχνικές αφαίρεσης λεκέδων.

 Και αυτό γιατί η φθορά του γυαλίσματος οφείλεται, κατά κανόνα, σε επιφανειακή διάβρωση του πετρώματος, λόγω του ότι η ουσία που δημιούργησε τον λεκέ είχε όξινο pH (< 7).

Για την αφαίρεση λεκέδων, διαφόρων ειδών, από μάρμαρα, γρανίτες και πέτρες υπάρχουν,


 σήμερα, στην αγορά έτοιμα σκευάσματα τα οποία παράγονται από χημικές βιομηχανίες εξειδικευμένες στην παραγωγή χημικών προϊόντων για τον τομέα των διακοσμητικών πετρωμάτων.



 Μάλιστα, διατίθενται και ειδικές συσκευασίες (ΚΙΤ) για ιδιώτες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν οι ίδιοι μικρής κλίμακας επεμβάσεις καθαρισμού των μαρμάρων τους από λεκέδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και λειαντικά pad για την επαναφορά του γυαλίσματος, όπου χρειάζεται.
Η διαδικασία αφαίρεσης λεκέδων

H διαδικασία αφαίρεσης λεκέδων από διακοσμητικά πετρώματα βασίζεται στη χρήση κατάλληλου, κατά περίπτωση, καθαριστικού διαλύματος (χημικό υλικό σε υγρή μορφή ή αραιωμένο με νερό), σε συνδυασμό με ένα προσροφητικό υλικό για τη δημιουργία επιθέματος.
  ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ  ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ  ΣΗΤΕΙΑ ΤΗΛ 2843023059-6948400921 - fax 2843500370
 Με το καθαριστικό διάλυμα διαβρέχεται ο λεκές. Το προσροφητικό υλικό, που τοποθετείται επάνω από τον λεκέ και εμποτίζεται με το καθαριστικό διάλυμα, είναι απαραίτητο για να προσροφήσει από το πέτρωμα,

 κατά την αρχή του φαινομένου των τριχοειδών, τον παράγοντα που δημιούργησε τον λεκέ μαζί με το καθαριστικό διάλυμα, εμποδίζοντας ταυτόχρονα την παραπέρα εξάπλωσή τους στους πόρους της μάζας του διακοσμητικού πετρώματος.
Προσροφητικά υλικά είναι διάφορα ανόργανα στερεά, σε μορφή πολύ λεπτής σκόνης, όπως κιμωλία, τάλκης, αλουμίνα, σεπιόλιθος, αταπουλγίτης, πυριτικό άλας του μαγνησίου, ασβεστόλιθος κ.ά., οργανικά στερεά (πάστα κυτταρίνης, απορροφητικό χαρτί, βαμβάκι, λεπτό βαμβακερό ύφασμα κ.λπ.), αλλά και ζελέ από κυτταρίνη, ειδικό κόμμι (xantana gum), κάποια πολυμερή κ.λπ., καθώς και υγρά με υψηλό ιξώδες (γλυκερίνη, pοlyοxydrilate cοmpοunds κ.λπ.).
Το κατάλληλο, κατά περίπτωση, προσροφητικό υλικό επιλέγεται με κριτήριο να μην αντιδρά με το καθαριστικό διάλυμα και να μην αλλοιώνει το πέτρωμα, ακόμη και όταν διεισδύσει σε αυτό. Πρέπει, επίσης, να μπορεί να απομακρύνεται εύκολα μετά το τέλος της διαδικασίας αφαίρεσης του λεκέ.
Σε πολλές περιπτώσεις είναι σκόπιμο το επίθεμα, επάνω από τον λεκέ, να καλύπτεται με ένα πλαστικό φύλλο (φιλμ πολυαιθυλενίου) που εμποδίζει την εξάτμιση του καθαριστικού διαλύματος και αυξάνει τον χρόνο δράσης του.
Στο τέλος της διαδικασίας συνιστάται, σε όλες τις περιπτώσεις, να γίνεται προσεκτικό ξέπλυμα της επιφάνειας με απεσταγμένο ή απιονισμένο νερό για την απομάκρυνση των αλάτων τα οποία είναι πάντοτε βλαβερά, ιδιαίτερα για τα πορώδη πετρώματα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαδικασία αφαίρεσης λεκέδων είναι ιδιαίτερα αργή, για αυτό και πρέπει να επαναλαμβάνεται μέχρι να καθαριστεί τελείως η επιφάνεια του πετρώματος.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικά όταν η φύση του λεκέ ή/και του πετρώματος δεν είναι ακριβώς γνωστή, συνιστάται να προηγείται δοκιμή σε ένα μικρό, μη εμφανές κατά το δυνατόν, τμήμα της επιφάνειας.
  ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ  ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ  ΣΗΤΕΙΑ ΤΗΛ 2843023059-6948400921 - fax 2843500370 Συμβουλές για την αφαίρεση λεκέδων
Στη συνέχεια αναφέρονται διαδικασίες για αφαίρεση λεκέδων, ταξινομημένες αλφαβητικά ανά αίτιο δημιουργίας του λεκέ, με βάση κείμενα του Ιταλού χημικού μηχανικού Paolo Davini (Dip. Ingegneria Chimica Universita di Pisa), που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά και κλαδικά περιοδικά.
ΑΙΤΙΟ ΛΕΚΕ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ
Αεριούχα ποτά
Τα ζάχαρα και οι τυχόν χρωστικές ουσίες που περιέχονται στα αεριούχα ποτά μπορούν να δημιουργήσουν έντονους λεκέδες. Οι αναγκαίες επεμβάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι:
Η άμεση απομάκρυνση του χυμένου ποτού από την πέτρινη επιφάνεια.
Ο καθαρισμός της επιφάνειας με καθαρό νερό και ουδέτερο καθαριστικό.
Η επέμβαση με υπεροξείδιο του υδρογόνου 40% και σεπιόλιθο ή άλλο προσροφητικό υλικό, στην περίπτωση επίμονων λεκέδων.
Αίμα
Το αίμα περιέχει άλατα και πρωτεΐνες. Αν η επιφάνεια καθαριστεί άμεσα, συνήθως δε δημιουργείται λεκές. Αν το αίμα παραμείνει και στεγνώσει πάνω στην επιφάνεια, ο λεκές είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.
Οι συνιστώμενες επεμβάσεις για αφαίρεση τέτοιων λεκέδων είναι:
Καθαρισμός της επιφάνειας με νερό και ουδέτερο καθαριστικό.
Επέμβαση με υδατικό διάλυμα αμμωνίας 50% που αφήνεται να δράσει για λίγα λεπτά.


Χρήση επιθέματος υδατικού διαλύματος αμμωνίας και σεπιόλιθου, στην περίπτωση επίμονων λεκέδων.
Ασβεστούχες αποθέσεις ("άλατα")
en: limescale
it: calcare
Αποθέσεις λόγω σκληρού νερού
Το σκληρό νερό μπορεί να γίνει αιτία απόθεσης αλάτων, δημιουργώντας τους γνωστούς σε τέτοιες περιπτώσεις τυπικούς λεκέδες επάνω σε επιφάνειες διακοσμητικών πετρωμάτων.
Για την αφαίρεσή τους:
Τρίβεται η επιφάνεια με ένα τραχύ συνθετικό σφουγγάρι εμποτισμένο με ουδέτερο καθαριστικό.
Όταν το πέτρωμα είναι ανθεκτικό στα οξέα, τρίβεται με ένα πανί βρεγμένο με αραιωμένο ξύδι ή κάποιο απορρυπαντικό της αγοράς ειδικό για αφαίρεση αλάτων.
Αλκοολούχα ποτά
Οι χρωστικές που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά μπορούν να διεισδύσουν σε βάθος με τη βοήθεια του οινοπνεύματος, το οποίο στη συνέχεια εξατμίζεται.
Για την αφαίρεση τέτοιων λεκέδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιθέματα από σεπιόλιθο και White spirit (ελαφρύ πετρέλαιο).
Σε περιπτώσεις επίμονων λεκέδων χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου 35 - 40% σε συνδυασμό με προσροφητικό υλικό (π.χ. σεπιόλιθος).
Εξανθήσεις αλάτων (efflorescence)
λόγω υγρασίας
Ο σχηματισμός υπόλευκων εξανθήσεων αλάτων επάνω σε πέτρινες επιφάνειες σχετίζεται με την παρουσία υγρασίας.
Για την απομάκρυνσή τους:
  ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ  ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ  ΣΗΤΕΙΑ ΤΗΛ 2843023059-6948400921 - fax 2843500370

Καθαρίζεται η επιφάνεια με ένα στεγνό πανί, ή, αν αυτό είναι δυνατόν, με ένα πολύ λεπτό γυαλόχαρτο. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται νερό.
Στεγνώνεται η πέτρα.
Εφαρμόζεται κάποιο ειδικό προϊόν της αγοράς.
Καλλυντικές κρέμες
Οι λεκέδες αυτού του είδους είναι αρκετά διαφορετικοί, λόγω του ότι οι καλλυντικές κρέμες διαφέρουν πολύ ως προς τη σύστασή τους. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται:
Άμεση απομάκρυνση της κρέμας από την επιφάνεια του διακοσμητικού πετρώματος και καλό πλύσιμο της επιφάνειας με καθαρό νερό και ένα ουδέτερο καθαριστικό.
Τρίψιμο στο σημείο του λεκέ με ένα καθαρό πανί βρεγμένο με ακετόνη (acetone).
Επέμβαση με επίθεμα σεπιόλιθου και υπεροξειδίου του υδρογόνου 20-40%, στην περίπτωση επίμονων λεκέδων.
Καπνός
Η νικοτίνη και η πίσσα από την καύση του καπνού δημιουργούν κίτρινους λεκέδες που δεν αφαιρούνται εύκολα. Για την αφαίρεση λεκέδων από καπνό:
Καθαρίζεται η λερωμένη επιφάνεια με νερό και ένα ουδέτερο καθαριστικό.
Εφαρμόζεται ένα ισχυρό υδατικό απολιπαντικό (π.χ. τασιενεργό για τα πιάτα)
Χρήση επιθέματος από White spirit ή τολουόλιο και σεπιόλιθο, στην περίπτωση επίμονων λεκέδων.
Καφές - τσάι
Οι τανίνες που περιέχονται στον καφέ και στο τσάι δημιουργούν λεκέδες καφέ χρώματος στην πρώτη περίπτωση και κίτρινου στη δεύτερη, που μπορούν να διεισδύσουν σε βάθος με αποτέλεσμα να αφαιρούνται πολύ δύσκολα. Επιπλέον, στα γυαλισμένα μάρμαρα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να επηρεαστεί και το γυάλισμα.
Για την αφαίρεση τέτοιων λεκέδων:
Καλύπτεται ο λεκές με υπεροξείδιο του υδρογόνου 35 - 40%, στο οποίο προστίθενται μερικές σταγόνες υδατικού διαλύματος αμμωνίας και το μίγμα αφήνεται να δράσει για λίγο.
Σε περίπτωση επίμονων λεκέδων χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου 35 - 40% σε συνδυασμό με προσροφητικό υλικό (π.χ. σεπιόλιθος).
MEGA XORHGOS TV  ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ  ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ  ΣΗΤΕΙΑ ΤΗΛ 2843023059-6948400921 - fax 2843500370

Κραγιόν
Οι λεκέδες αυτού του είδους δημιουργούνται από έλαια, κεριά και χρωστικές που περιέχονται στο κραγιόν και αφαιρούνται δύσκολα.
Για την αφαίρεση λεκέδων από κραγιόν:
Απομακρύνεται η περίσσεια του κραγιόν από την επιφάνεια με μια λάμα.
Καθαρίζεται η επιφάνεια με ένα λευκό πανί βρεγμένο με ακετόνη.
Εφαρμόζεται επίθεμα από White spirit και σεπιόλιθο.
Κρασί
Οι τανίνες, ειδικά εκείνες των κόκκινων κρασιών, δημιουργούν λεκέδες στα διακοσμητικά πετρώματα που διεισδύουν σε βάθος, ενώ το τρυγικό οξύ (ή ταρταρικό) μπορεί να διαβρώσει τις επιφάνειες των ασβεστολιθικών πετρωμάτων.
Συνιστάται άμεσο καθάρισμα της λερωμένης επιφάνειας με ένα πανί βρεγμένο με ακετόνη (acetone). Για την αφαίρεση λεκέδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπεροξείδιο του υδρογόνου 35 - 40% σε συνδυασμό με προσροφητικό υλικό (π.χ. σεπιόλιθος).
MEGA XORHGOS TV  ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ  ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ  ΣΗΤΕΙΑ ΤΗΛ 2843023059-6948400921 - fax 2843500370