ΖΑΚΡΟΣ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ





 Zακρο  Οδική Ασφάλεια tv
Καλώς ήλθατε στην Ζάκρο!


Τα τελευταία χρόνια η οδική ασφάλεια αποτελεί για τη χώρα μας ένα θέμα μείζονος σημασίας με ιδιαίτερες επιπτώσεις τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή του τόπου.
 Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για μετακινήσεις την οποία επιβάλλει πλέον ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι ανάγκες που διαμορφώνει η κοινή ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, συνοδεύεται δυστυχώς και από βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες οι οποίες εκφράζονται με την απώλεια πολλών συνανθρώπων και το βαρύτατο τραυματισμό άλλων. 

Είναι ιδιαίτερο σημαντικό για τη χώρα μας το γεγονός ότι ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι δείκτες της οδικής ασφάλειας τα τελευταία είκοσι χρόνια μειώνονται,


 στη χώρα μας παρατηρείται στασιμότητα, παρ' όλα τα κατά περιόδους μέτρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν τα οποία χαρακτηρίζονται περισσότερο από κατασταλτικό και όχι προληπτικό χαρακτήρα.

 Η διεθνής εμπειρία των τελευταίων ετών καταδεικνύει ότι η άσκηση συγκροτημένης και ορθολογικής πολιτικής για την πρόληψη των οδικών ατυχημάτων, 

ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ  ΓΙΑ  FREE  LIVE  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
η οποία υποστηρίζεται από την απαραίτητη και διαρκή έρευνα και την εφαρμογή συγκροτημένων και συνεκτικών πρακτικών, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού ζητήματος της ασφάλειας στις μεταφορές και συγκεκριμένα στις οδικές μεταφορές.  






Στις τεχνολογικά προηγμένες χώρες, όπου τόσο η έρευνα όσο και η εφαρμογή σε θέματα σχεδιασμού και κατασκευής των οδικών δικτύων αγγίζει πλέον το επιθυμητό και ο στόλος των οχημάτων χαρακτηρίζεται από μικρές ηλικίες οχημάτων και τακτική παρακολούθηση, η προσοχή στρέφεται στο χρήστη της οδού και κύρια στην κατεύθυνση διασφάλισης γι' αυτόν της απαραίτητης γνώσης,

 κατάρτισης και κύρια ευαισθητοποίησης σε ζητήματα οδικής ασφάλειας έτσι ώστε να καταστούν πλήρως αντιληπτά τα θέματα που αφορούν στην ανάγκη υπακοής στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας καθώς και κατανόησης των φυσικών ορίων που διέπουν την αντίληψη, την αντίδραση του χρήστη και τις πραγματικές μηχανικές δυνατότητες των οχημάτων στις διαφορετικές οδικές, κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές συνθήκες. 

Έτσι όλη η προσπάθεια από πλευράς αρμοδίων φορέων συγκεντρώνεται στη βελτίωση της διαδικασίας εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών αλλά και τη συνεχή κατάρτιση των τακτικών οδηγών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση σε ζητήματα οδικής ασφάλειας.



 Η βελτίωση αυτή της ικανότητας οδήγησης και της εν γένει συμπεριφοράς των οδηγών και των χρηστών γενικότερα δεν αποτέλεσε αντικείμενο το οποίο εντάχθηκε στο Β' ΚΠΣ. 

Το Υπουργείο Μεταφορών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και στην προσπάθειά του να συμβάλλει με τον καλύτερο

 και αποτελεσματικότερο τρόπο στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας καθώς και να διασφαλίσει την αντικειμενικότητα στη διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και απόδοσης αδειών οδήγησης, προτίθεται να εντάξει στο Γ' ΚΠΣ την κατασκευή και τον εξοπλισμό κέντρων εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων και τακτικών οδηγών σε περιφερειακή κλίμακα.

Καλώς ήλθατε στην πανέμορφη  Ζάκρο!
Σπάνια ομορφιά συναντά κανείς στο ανατολικό άκρο της Κρήτης . Ένα μέρος γνωστό για την παρθένα, φυσική του ομορφιά η Ζάκρος καθώς δεν υπάγεται στους πολυδιαφημισμένους τουριστικούς προορισμούς. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ιτάνου του νομού Λασιθίου.
 Η περιοχή διαθέτει εκτός από τα ερείπια της αρχαίας Μινωικής πόλης της Ζάκρου που αποτελούν σήμερα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Μινωικού πολιτισμού ,


 ξεχωριστές παραδεισένιες παραλίες με καταγάλανα νερά και χρυσαφένιες αμμουδιές, περιπετειώδεις πεζοπορικές διαδρομές , καταπράσινα τοπία καθώς και πολλές γραφικές ψαροταβέρνες με εξαιρετικές κυρίως θαλασσινές νοστιμιές.

Λόγια που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή στην περιοχή…
Συγκεκριμένα η Ζάκρος χωρίζεται σε Πάνω Ζάκρο που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του λόφου και στην Κάτω Ζάκρο , το τμήμα που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα ,


 νοτιοανατολικά του Νησιού. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της περιοχής της Κάτω Ζάκρου ασχολούνται με τη γεωργία και ειδικότερα με την παραγωγή αλλά και εξαγωγή παρθένου ελαιόλαδου.

 Πολλοί καλλιεργούν μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών καθώς σε αυτό ευνοεί η μορφολογία του εδάφους αλλά και οι πηγές νερού που βρίσκονται πάνω από το χωριό .

 Είναι εύκολο λοιπόν να βρείτε στην περιοχή μυρωδάτα , πλούσια σε χρώμα αλλά και γεύση λαχανικά και φρούτα. Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως ένα μικρό πανέμορφο ψαροχώρι που βρίσκεται 47 χλμ νοτιοανατολικά της Σητείας και 25 χλμ από το Παλαιόκαστρο. Απέχει δηλαδή περίπου 3 ώρες με το αυτοκίνητο από το Ηράκλειο ή 40 λεπτά περίπου από τη Σητεία.


 Θα χαρακτηρίζαμε την ονειρεμένη ομορφιά της Κάτω Ζάκρου μοναδική και διαφορετική από τους γνωστούς γραφικούς προορισμούς με τις όμορφες παραλίες , τα ξεχωριστά ουζάκια δίπλα στο κύμα και τους νόστιμους κλασικούς ψαρομεζέδες … Ο τόπος συνδυάζει όλα αυτά με μοναδικές αναζητήσεις στον αρχαίο πολιτισμό των Μινωιτών αφού ανακαλύφθηκε εκεί το τέταρτο ανάκτορο της Κρήτης.


 Ενώ στην περιοχή υπάρχει ακόμη το Φαράγγι της Ζάκρου ή διαφορετικά το «Φαράγγι των Νεκρών» ( μπορείτε να ξεκινήσετε την πεζοπορία σας από το χωριό της Πάνω Ζάκρου και να φτάσετε στην παραλία της Κάτω Ζάκρου , το φαράγγι είναι εξαιρετικά βατό και η πεζοπορία κρατά περίπου μιάμιση ώρα) , το Σπήλαιο «Πελεκητά» ,


 η «Σπηλιάρα» ένα άλλο σπήλαιο στην βορεινή πλευρά του κάμπου της Κάτω Ζάκρου καθώς και η Πηγή της Ζάκρου με τα ψηλά ,πράσινα πλατύφυλλα πλατάνια και το παγωμένο τρεχούμενο νερό. Αξιοσημείωτο για εκείνους που αγαπούν την πεζοπορία είναι ότι θα ανακαλύψουν πως βρίσκονται στο σημείο όπου τελειώνει το περίφημο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από τα Πυρηναία Όρη , διασχίζει Γαλλία , Ελβετία , Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και φτάνει στην ηπειρωτική Ελλάδα ως την Πελοπόννησο για να καταλήξει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Κάτω Ζάκρο.

Ανακαλύψτε το Μινωικό ανάκτορο της κάτω Ζάκρου. Σας περιμένει εδώ!
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Άγγλος Davod Hogath αποκάλυψε αρκετά σε αριθμό μινωικά κτίρια και σφραγίσματα σε πηλό που μαρτυρούσαν την έντονη λιμενική και εμπορική δραστηριότητα της περιοχής, γεγονός που τον οδήγησε να προχωρήσει σε ανασκαφές καθώς όλα έδειχναν πως κάτι εξαιρετικά σημαντικό βρισκόταν θαμμένο στην περιοχή. 


Το καλοκαίρι του 1901 οι ανασκαφές έλαβαν τέλος , καθώς ένας ισχυρός τυφώνας έπληξε την περιοχή και ο Davod Hogath γλίτωσε κυριολεκτικά εκ θαύματος τον πνιγμό.

 Όμως η επιχείρηση της εύρεσης του κρυμμένου θησαυρού δε σταματά εκεί. Τα κεραμικά ευρήματα υψηλής αισθητικής ενίσχυσαν την πεποίθηση του Νικόλαου Πλάτωνα πως σίγουρα κάποιο ανάκτορο βρίσκεται στο ανατολικότερο αυτό σημείο καθώς τέτοιου είδους κεραμικά μόνο σε κάποιο ανακτορικό εργαστήρι θα μπορούσαν να είχαν κατασκευασθεί και έτσι ξεκινά η πρώτη ανασκαφή τον Οκτώβρη του 1961 που διήρκεσε μόλις δέκα ημέρες για να συνεχιστεί την επόμενη χρονιά με την οικονομική υποστήριξη του Αμερικανού Leo Pomerance και της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών.




 Οι ανασκαφές κράτησαν 30 χρόνια και η έκταση που είχαν πάρει ήταν 25.000 τ.μ. , όμως όσοι δούλεψαν σε αυτό το τεράστιο εγχείρημα δικαιώθηκαν καθώς ήρθε στο φως ένας μεγάλος πολιτιστικός θησαυρός, μια πυκνοκατοικημένη Μινωική πόλη με αρκετά αναπτυγμένο οδικό δίκτυο , τέλεια δομημένη με καλοσχηματισμένα οικοδομικά τετράγωνα και ένα ανάκτορο ανάλογο εκείνου των Μαλίων 


 της Φαιστού και της Κνωσού . Εκτιμάται ότι κτίστηκε περίπου το 1600 π.χ. και έχει έκταση 8.000 τ.μ. ενώ αποτελείται από 180 διαμερίσματα. Είχε μια πολύ σύντομη ζωή καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και δεν κατοικήθηκε ξανά. Διέθετε κεντρική πλακόστρωτη αυλή περιμετρικά της οποίας αναπτύσσεται το οικοδόμημα σε λαβυρινθώδη διάταξη με μία κύρια είσοδο στην οποία βρίσκεται βωμός και με τρεις δυτικές εισόδους. Στην βόρεια πλευρά βρίσκονται αίθουσες συμποσίων και εκδηλώσεων , μεγάλοι φωταγωγοί , αλλά και κάποιες λεκάνες με λατρευτική σημασία, ενώ στη δυτική πλευρά υπήρχαν τα δωμάτια των αξιωματούχων.



 Στην ανατολική πλευρά υπήρχαν τα κυρίως διαμερίσματα και στη νότια τα διάφορα εργαστήρια. Από γεωγραφικής άποψης το ανάκτορο κατείχε εξαίρετη θέση καθώς είχε τη δυνατότητα να εμπορεύεται με την Ανατολή αλλά και με τα υπόλοιπα ανάκτορα του νησιού. Στο θησαυροφυλάκιο του βρέθηκαν έργα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, τελετουργικά αγγεία , ένα ρυτό από ορεία κρύσταλλο. Άλλα ευρήματα όπως μεγάλα ξίφη από φύλλα χρυσού, διακοσμητικά από χαλκό με Κυπριακή προέλευση ,


 κύπελα , δισκοπότηρα και αμφορείς από φαγεντιανή, Ελεφαντόδοντο, αλάβαστρο, οψιανό και φλεβωτό μάρμαρο. Πολλά από αυτά τα ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Μινωικού Ανακτόρου από τις 8:30 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι με είσοδο 3 €.

Αδειάστε από αγχωτικές σκέψεις με μία σύντομη πεζοπορία στο «ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ»…
Στην περιοχή μπορεί κανείς να κάνει διάφορες διαδρομές και να απολαύσει τη φύση. Μία από τις πιο αξιόλογες είναι εκείνη στο Φαράγγι της Κάτω Ζάκρου ή «Φαράγγι των Νεκρών» το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα και από τα πιο όμορφα της Κρήτης με αρχαιολογικό, οικολογικό αλλά και γεωφυσικό χαρακτήρα. Μέσα από αυτό διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.


 Ξεκινά από τον οικισμό της Πάνω Ζάκρου και καταλήγει στην παραλία της Κάτω Ζάκρου. Οι αρχαίοι Μινωίτες έθαβαν στις σπηλιές που υπήρχαν στα απότομα τοιχώματα του φαραγγιού τους νεκρούς τους .

 Οι καταπράσινες απόκρημνες πλευρές του και η ολοζώντανη φύση έκαναν τους ανθρώπους εκείνης της εποχής να πιστεύουν πως θα συνέχιζαν την μεταθανάτιο ζωή τους σε αυτό το μέρος, έτσι πήρε και την συγκεκριμένη ονομασία. Έχει μήκος 5,5 χλμ, η πεζοπορία διαρκεί περίπου 2 ώρες και είναι βατό και τη χειμερινή αλλά ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Στην έξοδό του κοντά στον κάμπο της Κάτω Ζάκρου έχουν δημιουργηθεί χώροι αναρρίχησης για όσους αντέχουν την πρόκληση.
Αντικρίστε μοναδικές εικόνες από σταλακτίτες και σταλαγμίτες στο σπήλαιο «ΠΕΛΕΚΗΤΑ»..!
Ανάμεσα στα γυμνά βράχια του άγριου τοπίου της Ζάκρου βρίσκεται κρυμμένο το σπήλαιο των Πελεκητών. Η είσοδος του σπηλαίου που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κάτω Ζάκρου,

 στην περιοχή Πελεκητά ή Συκιά. Έχει 310 μέτρα μήκος και ο ξεχωριστός σταλακτικός και σταλαγμιτικός του διάκοσμος σε όλο το μήκος του , το κατατάσσει στα μοναδικά σπήλαια του νησιού. Το όνομα που έχει είναι εξαιτίας των πελεκητών λίθων που έβγαζε το σημερινό εγκαταλειμμένο λατομείο , το οποίο βρίσκεται κοντά στο σπήλαιο , προς τη θάλασσα ενώ την άλλη του ονομασία «Της Συκιάς ο Σπήλιος» την έχει πάρει εξαιτίας μιας γέρικης συκιάς που βρίσκεται στην είσοδο του.


 Οι πέτρες που έβγαιναν από το λατομείο χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευασθεί το Μινωικό Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου. Έχει τεράστιες αίθουσες με μεγάλες κολώνες και γλιστερούς ογκόλιθους. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο περπάτημα του , καθώς τα βράχια γλιστράνε πολύ. Στο τέλος , προς την έξοδο θα συναντήσετε μία μικρή λίμνη με νερό.


 Σημασία έχει να αναφέρουμε πως στο σπήλαιο έχουν βρεθεί σημάδια κατοίκησης από την νεολιθική εποχή. Για να φτάσετε στο σπήλαιο χρειάζεστε είτε μία ώρα περπάτημα από την Κάτω Ζάκρο ή ένα τέταρτο αν το προσεγγίσετε από την θάλασσα.

Η «ΣΠΗΛΙΑΡΑ» , ένα άλλο σπήλαιο με ιστορία…
Ας αναφερθούμε τώρα στο ιερό σπήλαιο των Μινωιτών που σίγουρα θα θέλετε να επισκεφθείτε. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της κοιλάδας της Κάτω Ζάκρου. Και εδώ «φιλοξενήθηκε» ένα μεγάλο μέρος μινωικών ταφών.


 Είναι εύκολο να εξερευνήσετε το σπήλαιο, θα ανταμειφτείτε όμως αν προχωρήσετε και ανακαλύψετε τις πηγές της Κάτω Ζάκρου όπου θα δροσιστείτε με το νερό και θα ξαποστάσετε κάτω απ’ τα σκιερά πλατάνια της περιοχής.

Οι εξορμήσεις απαιτούν περιπλάνηση…
Κοντά στην Κάτω Ζάκρο άλλα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε είναι ως επί το πλείστον ο Ξερόκαμπος , που βρίσκεται 10 χλμ μακριά από τη Ζάκρο , 28 χλμ από το Παλαίκαστρο και 48 χλμ από τη Σητεία. Μία παραλία με ψιλή άμμο και ανοιχτόχρωμα γαλανά νερά. Το Σεπτέμβριο ανθίζουν εδώ τα άσπρα κρινάκια της θάλασσας , ένα σπάνιο είδος φυτού. Επίσης κοντά βρίσκεται μία άλλη μοναδική παραλία , η παραλία του Βάι. Η περιοχή «ανακαλύφθηκε» από χίπις που διώχτηκαν στις αρχές του 70 από τα Μάταλα και βρήκαν νέο καταφύγιο εδώ.
ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ  ΓΙΑ  FREE  LIVE  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 Σήμερα θεωρείται μία από τις ομορφότερες περιοχές της Κρήτης και η παραλία φέρει Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
. Όπως καταλαβαίνετε μία εκδρομή στην Ζάκρο και ειδικότερα στην Κάτω Ζάκρο και στις γύρω περιοχές θα σας κάνουν να ανακαλύψετε σπάνια μέρη και να λατρέψετε περισσότερο το υπέροχο νησί καθώς η Κρήτη για μία ακόμη φορά θα σας αποκαλύψει τους θησαυρούς της.