ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ TV

SPONSORAS  WEB TV 
ΤΑΒΕΡΝΑ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ 
ΤΗΛ  2843051494
Ανοικτά όλο τον χρόνο  με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος.ΦΤΙΆΞΤΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΠΕΖΟΥΝ 2 TV
LIVE STREAMING 

SPONSORAS WEB TV  ΤΑΒΕΡΝΑ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ 
ΤΗΛ  2843051494
Ανοικτά όλο τον χρόνο  με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος. Θα βρείτε κρέατα στη ψησταριά, σπιτικό ζυμωτό ψωμί, ζαρζαβατικά από τον κήπο των ιδιοκτητών, νόστιμα ντόπια τυροκομικά. Όσα δηλαδή περιλαμβάνει η διάσημη κρητική διατροφή. 
Ο Κουτσουράς είναι παραθαλάσσιο χωριό του νομού Λασιθίου στην επαρχία Σητείας,
 στο οποίο διαμένουν 818 κάτοικοι με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2001. Υπάγεται διοικητικά στο δήμο Μακρύ Γιαλού του οποίου αποτελεί έδρα. Η απόστασή του από την πόλη του Αγίου Νικολάου είναι 60 χιλιόμετρα, από την Ιεράπετρα 24 χιλιόμετρα και από τη Σητεία 34. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών, ελαιοκομία) και δευτερευόντως με τουριστικά επαγγέλματα
Στον Κουτσουρά μπορεί κανείς να δει το άλσος του Απηγανιά, με υποδομή για φιλοξενία συναυλιών και ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από το άλσος ξεκινά ένα φαράγγι, το οποίο έπειτα από διαδρομή μισής ώρας, καταλήγει σε ένα εκκλησάκι. Η παραλία έχει σκούρο σταχτί βότσαλο και είναι βραβευμένη με γαλάζιες σημαίες [1] από την Ευρωπαϊκή Ένωση.                                                   πιο Φιλικά…Μα πάνω απ'όλα Ελληνικά!

  ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ  ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ  ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΑΒΕΡΝΑ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ   ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΡΗΤΗΣ  ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΣ ΛΑΣΙΘΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ    ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

SPONSORAS  WEB TV 
ΤΑΒΕΡΝΑ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ 
ΤΗΛ  2843051494
Ανοικτά όλο τον χρόνο  με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος.

Υποδομή


Στο χωριό υπάρχει νηπιαγωγείο, εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο, παιδικός σταθμός, ΚΕΠ, αγροτικό ιατρείο, ταχυδρομείο, φαρμακείο, αστυνομικός σταθμός, γήπεδο και γεωργικός συνεταιρισμός, με την επωνυμία "Φοίνικας". Από άποψη αθλητισμού, στο χωριό δραστηριοποιούνται δύο ανδρικές (ΑΟΣΚ, Λιβυκός) και μία γυναικεία ομάδες ποδοσφαίρου . Από αυτές, ο Αθλητικός Όμιλος Σταυροχωρίου- Κουτσουρά (ΑΟΣΚ) αγωνίζεται στην Α΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία.
Ιστορικά στοιχεία
Το χωριό οφείλει την ονομασία του, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή από τα κούτσουρα, τα οποία προήλθαν από την κοπή των πεύκων, που γινόταν στην περιοχή με σκοπό τη συστηματική καλλιέργεια. Άλλη παρεμφερής εκδοχή αναφέρει ότι τα επιφανειακά ύδατα μετέφεραν ξύλα (κούτσουρα) από τα γύρω ορεινά μέρη στον κάμπο του Κουτσουρά.


Οι κάτοικοι του χωριού εγκαταστάθηκαν στον οικισμό γύρω στο 1950, προερχόμενοι από τα γύρω ορεινά χωριά και κυρίως από το Σταυροχώρι. Ο κύριος ναός του χωριού είναι της Αγίας Ειρήνης, ενώ πολιούχος άγιος είναι ο Άγιος Αντώνιος. Μάλιστα, θρυλείται ότι την ημέρα της εορτής του εν λόγω Αγίου, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τους κατοίκους. Αυτοί κλείστηκαν αρχικά στο ναό και έπειτα από τις δεήσεις τους, το ιερό της εκκλησίας σχίστηκε στα δύο και με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να σωθούν


.Ο Κουτσουράς είναι ένα παραλιακό χωριό 2 χιλιόμετρα έξω από το Μακρύ Γιαλό και 37 από την Σητεία στο δρόμο για την Ιεράπετρα. Οι κάτοικοί του ασχολούνται περισσότερο με καλλιέργειες οπωροκηπευτικών σε θερμοκήπια, αλλά επίσης είναι αρκετά αναπτυγμένος και ο τουριστικός τομέας. Στις προηγούμενες δεκαετίες ο περισσότερος πληθυσμός κατοικούσε στα γύρω ορεινά χωριά βορείως του χωριού και καθώς εξελίχθηκε ο κλάδος της γεωργίας στα θερμοκήπια, άρχισαν να καλλιεργούν την περιοχή του Κουτσουρά, εκμεταλλευόμενοι τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες.
Ταχυδρομείο, Αστυνομικό Τμήμα και Δημαρχείο είναι μερικές από τις υπηρεσίες που μπορείτε να βρείτε στον Κουτσουρά. 1 χλμ δυτικά του χωριού υπάρχει ένα μικρό δάσος, όπου στον ανοιχτό ειδυλλιακό χώρο που διαθέτει, λαμβάνουν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις γνωστές σε όλη την ανατολική Κρήτη. Στο χωριό μπορείτε να βρείτε σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Το φαράγγι αυτό ενώνει το χωριό Κουτσουράς με το χωριό Ορεινό και μπορεί να το ακούσετε και σαν "Φαράγγι με τις Πεταλούδες".
Η είσοδος στο φαράγγι είναι από την πλευρά του Κουτσουρά, μέσα στο Κοινοτικό Πάρκο, και μετά από περπάτημα τριών – τεσσάρων ωρών θα φτάσετε στο χωριό Ορεινό.


Παρά το όνομα του, δεν θα δείτε πολλές πεταλούδες μέσα στο φαράγγι, καθώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται μόνο κατά τους ανοιξιάτικους μήνες
Η αιτία ήταν μάλλον η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε το 1993 στην περιοχή και που κατέκαψε μεγάλο κομμάτι της δασικής έκτασης. Από τότε όπως τονίζουν οι κάτοικοι, η ισορροπία της περιοχής διαταράχθηκε και οι πεταλούδες άρχισαν σιγά σιγά να εξαφανίζονται, με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια.
Παρά τις καταστροφές από τη φωτιά πάντως το Πάρκο του Κουτσουρά είναι πολύ όμορφο, με πυκνή βλάστηση και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

SPONSORAS  WEB TV 
ΤΑΒΕΡΝΑ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ 
ΤΗΛ  2843051494
Ανοικτά όλο τον χρόνο  με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος.


Υπάρχουν σημάδια που σας δείχνουν το μονοπάτι μέσα στο φαράγγι, αλλά να είστε προσεκτικοί γιατί σε κάποια σημεία μπορεί να μπερδευτείτε.
Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μέσα στο φαράγγι, όπως πλησιάζει κανείς προς το Ορεινό υπάρχουν μικρές πηγές και καταρράκτες εξαιρετικής ομορφιάς (τους χειμερινούς μήνες).α

αφού φτάσετε στο χωριό Ορεινό μπορείτε να καθίσετε για ένα δροσιστικό χυμό στο καφενείο της πλατείας. Εξάλλου το Ορεινό είναι αρκετά ψηλά, οπότε οι θερμοκρασίες εδώ είναι πιο χαμηλές σε σχέση με τον παραθαλάσσιο Κουτσουρά. Οτι καλύτερο δηλαδή για μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα !

OΡΕΙΝΟ ή ΟΡΝΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Η διαδρομή μας ξεκίνησε μέσα από το χωριό του Ορεινού κάτω από την κορυ
φή του Αφέντη στα όρη της Θρυπτής.Είναι το νοτιοδυτικώτερο χωριό της επα-
ρχίας Σητείας, στα σύνορα με την επαρχία Ιεράπετρας. Βρίσκεται περίπου 11
χλμ. από τον νότιο δρόμο Σητείας  Ιεράπετρας ξεκινώντας από παρακαμπτήριο
δρόμο που αρχίζει από το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα λίγο μετά τον
Κουτσουρά. Ονομάζεται έτσι λόγω της ορεινής τοποθεσίας του, με τους ντό-
πιους να  το προφέρουν και "Ορνό". Στην απογραφή των Ενετών του 1583
αναφέρεται Orno και είχε 217 κατοίκους. Ο Evans στο ημερολόγιο του                                                                                             ανα-
φέρει την ύπαρξη αρχαίων λειψάνων στις τοποθεσίες Λενικά και Σκάφη.Υπά-

ρχει εδώ τοπωνύμιο Σολωμός ίσως από οικογένεια Σολωμών που υπήρχε

εκεί και ερείπια παλιού πύργου. Στον παλαιοχριστιανικό ναό της Μεταμο-ρφώσεως του Σωτήρος υπήρχε επιγραφή "Αφίχθη ενταύθα στρατηγός Βυζαντίου". 'Αλλος ναός τοιχογραφημένος, του Αγίου Δημητρίου, ανήκει στον ΙΒ' αιώνα
Το χωριό του Ορεινού είναι πνιγμένο στα δένδρα, στις καρυδιές, στα πεύκα
και τα πλατάνια ενώ στην περιοχή υπάρχουν πολλές πηγές με δροσερό τρε-
χούμενο νερό.Η περιοχή γύρω προσφέρετε για όμορφες πεζοπορικές δια-
δρομές όπως στο γνωστό φαράγγι "του Ορεινού", στην κορφή του Αφέντη,
στο Ε4 που περνά από το χωριό,προς τον εγκαταλλελημένο οικισμό του
Μπέμπονα, στην Θρυπτή, ενώ στην συνέχεια μπορεί να  ξαποστάσει στην
"δροσερή" πλατεία του χωριού πίνοντας μια παγωμένη τσικουδιά. Το χωριό
εκτός των άλλων έχει μοναδική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος και τον Κου-
τσουρά, και σήμερα έχει λιγοστούς μόνιμους κατοίκους όμως αρκετούς
επισκέπτες κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο που έρχονται για να γνωρίσουν
την όμορφη και γνήσια αυτή κρητική γωνιά της περιοχής μας. Στο Ορεινό


μπορεί κάποιος να πάει φυσικά και  με το αυτοκίνητο ακολουθώντας μια

ανηφορική θαυμάσια διαδρομή περίπου προς τα βόρεια.,που κινείται 
παράλληλα με το ομώνυμο φαράγγι.